Portræt af Ida Bobach, orienteringsløber. April 2016
Hun vandt 2 x guld ved VM i orientering i Skotland i 2015. Hun blev kåret til Årets Orienteringsløber 2015 af medlemmerne af Dansk Orienterings-Forund. Og hun går efter mere hæder! Update: Ved VM i Sverige, august 16, vandt Ida sølv i stafet med Signe Klinting og Maja Alm. Mød Ida Bobach i #Girlpower serien.
Fotos i dette portræt er taget af Kell Sønnichsen og Torben Utzon.
Født: 1991
Fødeby: Silkeborg
Hvor bor du nu: Århus
Sporten
Hvilken sportsgren dyrker du? Orienteringsløb.
Hvor meget træner du? 9-14 timer. Træningen varierer en del fra lette til hårde uger. Meget af min træning er ren fysisk træning uden orienteringselementet. Det bliver nemlig ikke ved med at være svært at finde rundt i Århus-skovene. Jeg træner derfor mest orienteringsløb, når jeg er på træningslejre i nye og ukendte skove.
Har du talentet fra din mor eller far:) Jeg har det nok fra både min mor og far. De har begge været på orienteringslandsholdet som unge, og min mor har faktisk en VM-medalje. (Bronze i stafet ved VM i 1983 under navnet Dorthe Hansen. Red)
Hvor gammel var du, da du begyndte på din sportsgren? Ca. 6 år
Dyrkede du andre sportsgrene i ungdomsårene? Ikke seriøst, men jeg har både svømmet, spillet håndbold og lidt fodbold.
Din karriere indtil nu: Jeg startede som ungdomsløber i Silkeborg Orienteringsklub. Jeg repræsenterede klubben, indtil jeg som 21-årig flyttede til Århus, hvor jeg skiftede til OK PAN Århus. Jeg begyndte med seriøs træning, da jeg var ca. 14-15 år, og har så trænet hårdt siden 🙂
Har du repræsenteret Danmark / været på landsholdet? Ja rigtig mange gange. Jeg kom med på junior-landsholdet, da jeg var 15 år, og var så på juniorlandsholdet ind til jeg blev senior, og kom på senior-landsholdet. Faktisk deltog jeg allerede i VM, mens jeg stadig var junior.
Har du deltaget ved et mesterskab (DM, EM, VM, OL)? Mit første junior-VM var i 2006, hvor jeg var 15 år. Mit første VM var jeg til i 2010, da jeg var 19 år.
Største oplevelse(r) med sporten? Uh det er svært at vælge. Der har været så mange fantastiske oplevelser. Sidste års VM i Skotland (2015) var nok en af de største oplevelser. Både fordi jeg fik opfyldt min sportslige drøm (at blive verdensmester), og fordi jeg også var en del af et helt fantastisk landshold.
Vi har et super godt sammenhold på det danske orienteringslandshold, og til VM i sommers var der virkelig mange som præsterede (5 verdensmestre: Maja Alm, Emma Klingenberg, Søren Bobach, Tue Lassen og mig). Vi har længe haft potentialet til at nå helt til tops, og så lykkedes det endelig for så mange af os (Søren blev verdensmester i 2014 også).
Det var fantastisk at dele den oplevelse med de mennesker, som jeg har trænet med i mange år og virkelig holder af. Resten af landsholdet gjorde det også virkelig godt, så det var et super fedt mesterskab.
Dit bedste resultat? Dobbelt verdensmester til VM 2015 i Skotland i hhv. Stafet (med Maja Alm og Emma Klingenberg) og langdistance (9,7 km).
Hvad er din største drøm? Jeg har egentlig opnået min drøm, som var at blive verdensmester. Nu vil jeg så bare gerne vise, at jeg kan gøre det flere gange :), så drømmen må være at få en helt væg fyldt med VM-medaljer (der er 5 allerede).
Hvem er dine idoler? ….Jeg ser meget op til schweiziske Simone Niggli, som i en lang årrække (ca. 12 år) var den klart bedste orienteringsløber på kvindesiden. Jeg beundrer virkelig hendes evne til at blive ved med at præstere og ikke føle sig mættet. Hun kæmpede altid for at præstere perfekt, selvom hun var overlegen. Hun formåede også at vinde VM, efter hun havde fået 3 børn. Imponerende!
Kan du leve af din sport? Der er meget få pengepræmier i min sport, og det er svært at få sponsorater i form af penge, så det er svært at leve af. Team Danmark er dog rigtig gode til at støtte orienteringsløb, så jeg får stipendium derfra, som jeg supplerer min SU med.
Jeg har en sponsor Combineering, som hjælper mig økonomisk, så jeg har bedre muligheder for at tage på ekstra træningslejre og til konkurrencer, som ikke er en del af landsholdsprogrammet. Jeg har dog ikke så store udgifter med min sport, fordi jeg får udstyr af Løberen og VJ Sport. Jeg kunne nok godt leve et par år af min sport, men jeg ville ikke kunne spare op til en fed sportspension, desværre.
Studerer eller arbejder du ved siden af din sport? Ja jeg studerer molekylær medicin på Aarhus Universitet på deltid. Efter knap 4 års studie er jeg stadig i gang med min bachelor 😉
Hvilke gode råd vil du give en ung pige, der drømmer om en karriere i sport?
Vær tålmodig! Pres ikke kroppen og hovedet så meget, at det ikke er sjovt. Træn og konkurrér fordi du elsker det. Man kommer virkelig langt med glæde og god energi!.
Jeg vil gerne sende en stor tak til…… Uh der er så mange, som jeg gerne vil sige tak til. Egentlig vil jeg gerne sige tak til hele min omgangskreds (familie, kæreste, venner, trænere, træningskammerater, sponsorer).
Jeg får meget positiv støtte fra så mange mennesker, og det betyder alt sammen noget, og mere end folk nok er klar over. Et klap på skulderen fra nogle klubmedlemmer, som jeg knap kender, er virkelig fedt. Det er dejligt at folk følger med i, hvad jeg laver og synes, at jeg gør det godt.
Fritiden
Hvad er din favorit musik? Jeg hører rigtig meget P3, så jeg hører mest det musik, som bliver spillet der. Go’ morgen P3 hører jeg nærmest hver morgen.
Hvad hedder dine favorit film / serier? Jeg tror ikke rigtigt, at jeg har nogen favorit film eller serie. Men for tiden glæder jeg mig rigtig meget til, at den nye sæson af Game of Thrones kommer.
Hvad hedder din favorit bog? Jeg kan rigtig godt lide krimier.
Har du en hobby? Hmmm. Lave og spise god is med kæresten! Nej ellers har jeg vist ikke rigtigt en hobby. Nyder bare at være sammen med venner og kæresten.
Dit bedste feriested? Jeg skal kunne være aktiv. Et par dage på stranden er okay, men så skal der altså også ske noget. Jeg elsker at være på skiferie, og mine forældre ejer aktier i noget der hedder Kvitåvatn Fjellstoge ved Gausta i Norge. Der elsker jeg at være. Naturen er virkelig skøn og man kan både stå på langrend- og alpin-ski.
Hvad skal der ske efter karrieren? Jeg håber at få et spændende job, hvor jeg kan bruge min uddannelse i molekylær medicin. Måske jeg kan hjælpe med at kurere patienter mod slemme sygdomme 🙂
Ida og de sociale medier
Du kan følge Ida på de sociale medier, og få et indblik i hendes liv som orienteringsløber, og se om Ida når i mål med sine drømme om flere VM-medaljer til væggen. Ida har også en hjemmeside, som hun deler med sine brødre, der begge løber orienteringsløb. Besøg Bobach hjemmesiden her.
Tak til Ida
Kvindesport.dk siger tak til Ida Bobach for tid og lyst til at fortælle lidt om baggrund, drømme og interesser i vores Girlpower serie. Ida har svaret på vores spørgsmål i april 2016.
Læs flere Girlpower portrætter
Du kan læse flere portrætter i serien Girlpower, hvor vi kommer tæt på kvindelige sportsudøveres hverdag med træning, rejser, afsavn, triumfer, venskaber og meget meget mere.
Du kan være med til at sprede kendskabet til vores danske sportskvinder ved at dele kvindesport.dk’s Girlpower portrætter og vise verden, hvor seje de danske kvinder er! Klik på dele-linket herunder, hvor du også kan skrive en kommentar til dette Girlpower portræt.
Hvem er du fan af? Og kunne du tænke dig at komme lidt tættere på dit idol? Send dit forslag til redaktionen, og vi vil gøre vores bedste for at opfylde dit ønske.
Når du klikker på “share” knappen under et indlæg, får vi mere fokus på kvindesport. Tak for din hjælp.
[instagram-feed id=”3026025250″]