Et af de største events i Danmarks historie, VM i sejlsport 2018, er ved vejs ende, og selvom det blot blev til én dansk medalje, så fik de kvindelige sejlere på fornem vis vist både sporten og de rød-hvide farver frem for de mange fremmødte på Aarhus Havn. Her får du et overblik over, hvordan det hele gik til.
Af Nanna Østergaard, nanna@kvindesport.dk
Den sidste halvanden uge har de danske sejlere været på vandet i Aarhus til VM i sejlsport. Et VM, hvor de mange fremmødte tilskuere var vidne til både spændende, nervepirrende sejladser og udskudte og aflyste sejladser, fire nationspladser til OL i 2020 og ikke mindst 1 bronzemedalje.
Laser Radial
Anne-Marie Rindom sikrede Danmark en medalje, da hun fredag vandt VM-bronze i Laser Radial. I lang tid var hun ellers med i kampen om guldet, men med nogle dårlige sejladser de sidste to dage, var det bronzemedaljen, hun forsøgte at sejle hjem i den sidste og afgørende sejlads, Medal Race. Rindom sikrede med bronzemedaljen ligeledes Danmark en nationsplads i Laser Radial til OL i Tokyo 2020.
Næstbedste dansker i denne bådklasse blev Anna Munch, som sluttede på en 48. plads. Anna fortalte os inden VM, at hun gerne ville med i guldfeltet, som er de 60 bedste, og det lykkedes. Et flot VM af den kun 21-årige sejler.
Sofie Slotsgaard sluttede i den gode ende af sølvfeltet, på en 71. plads, mens Michala Norsell blev nummer 102, og Julie Erhardsen nummer 103.
49erFX
I denne bådklasse stillede Danmark til start med fire både, som alle klarede sig særdeles flot.
Jena Mai Hansen/Katja Salskov-Iversen og Ida Marie Baad/Marie Thusgaard kom begge godt fra start de første dage af stævnet og lå længe med i kampen om medaljerne. Et par ærgerlige sejladser medførte dog, at de røg et par pladser tilbage inden Medal Race, men teoretisk set havde de chancen for at hive mere metal hjem til Danmark. Det krævede dog en nærmest fejlfri sejlads i lørdagens Medal Race, hvor Jena og Katja inden da lå nummer 4, mens Ida/Marie lå på 6. pladsen. Desværre flaskede det sidste og afgørende sejlads sig ikke som håbet, og danskerne slutter på hhv. en flot 5. og 7. plads. Alligevel kan pigerne være stolte af at ende i top 8, da de dermed sikrer Danmark en nationsplads i 49erFX til OL i 2020.
På trods af at det ikke blev til medaljer, og ligeledes et forsvar af deres VM-guld fra sidste år, giver Jena og Katja udtryk for på deres Instagram-profil, at de er meget glade og tilfredse med resultatet.
Også Iben Nielsby/Anne-Julie Foght Schütt havde et flot VM, hvor de slutter lige uden for Medal Race på en 16. plads. Utrolig flot, at Danmark formår at have tre 49erFX med i top 20 til et verdensmesterskab. Iben og Anne-Julie er forståeligt nok også meget tilfredse med deres flotte VM. På deres Facebookside Horsens til OL skriver de:
»Vi får flere gange spørgsmålet på havnen: Er I tilfredse med VM? Og svaret er ja. Vi er tilfredse. Samtidig med at det svar lyder, er der en ubeskrivelig ild af energi inden i os til at gøre det endnu bedre. […] VM er slut. Men vi har sejlet os til verdens bedste 16. plads, og det ér verdens bedste, fordi vi har kæmpet os op ad resultatlisten under hele stævnet. Op op op er det gået, og det er den følelse, vi vil holde fast i.«
Johanne Schmidt/Andrea Schmidt kunne som de sidste 49erFX-kvinder sejle helt frit og suge en masse læring til sig på det højeste internationale niveau. De slutter på en 47. plads, men tager alligevel to top tre placeringer i to af sejladserne.
Nacra 17
Lin Ea Cenholt/Christian Peter Lübeck lå i den bedste position inden søndagens Medal Race – nemlig som 4’er. Men da de efter at have udskudt sejladsen med en times tid, ender med helt at afblæse den, betyder det desværre, at Lin og CP ender på den ærgerlige 4. plads. Reaktionen fra de to danske Nacra-sejlere var da også skuffelse og ærgrelse over ikke at have muligheden for at kæmpe med om medaljerne på hjemmebanen i Aarhus. På trods af den ærgerlige afslutning, så er en 4. plads til et VM stærkt gået, og samtidig har Lin og CP sikret Danmark en nationsplads i Nacra 17 til OL i 2020.
Også Anne-Line Lyngsø/Jakob Faarvang endte i den gode ende af feltet på en flot 28. plads. Parret fik ellers en forrygende start, og på et tidspunkt var de helt op i top 15. Et par pladser under, på plads 34, placerede Josephine Frederiksen/Christian Justesen sig.
Katrine Bendix havde meldt afbud til stævnet, og derfor kom Josefine Nøjgaard ind i stedet sammen med makkeren Jesper Vogelius. Parret endte på en 49. plads, mens Laura Kragh Frederiksen og makker Mathias Bruun Borreskov endte som nummer 65 til VM.
Et andet dansk par, der ikke var på startlisten, da vi opdaterede sidst, havde sneget sig med – Natacha Violet Saouma-Pedersen/Marcus Piron Kirketerp. De endte sidst af de i alt 68 Nacra-både.
RS:X (Windsurfing)
Lærke Buhl-Hansen endte på en fornem 14. plads, lige uden for Medal Race. Gennem hele turneringen var hun særdeles stabil, og da vi talte med Lærke, var hun også både glad og rigtig godt tilfreds med sin egen præstation.
»En 14. plads er mit bedste resultat til et senior-VM, så jeg er rigtig godt tilfreds,« fortæller hun og tilføjer:
»Det vigtigste er den her nationsplads til OL, jeg har sikret Danmark. Det er mega fedt, og det er jeg rigtig stolt af.«
Søndag eftermiddag så hun de 10 finalister sejle ud til Medal Race, og selvom det kunne have været en fed oplevelse at være med, så er hun langt fra skuffet over ikke at være blandt de 10 bedste RS:X-kvinder.
»Det havde været et helt sindssygt stævne, hvis jeg havde været med i Medal Race. Men det havde da klart været den vildeste oplevelse foran hjemmepublikummet i Aarhus. Det giver bare endnu mere blod på tanden til at tro på, at det skal være mig næste gang, siger hun med et smil.«
Kitesurfing
For første gang nogensinde var Kitesurfing med som præsentionsdisciplin ved VM i sejlsport, og her var Danmark repræsenteret af Stine Juhl Jensen. Denne klasse havde kun 11 piger til start, og Lærke slutter sidst.