Onsdag morgen fik vi en interessant e-mail fra AGF. En indbydelse til et pressemøde, hvor AGF ville løfte sløret for en stor nyhed for århusiansk og dansk fodbold.
Og vi blev ikke skuffede. På pressemødet blev det afsløret, at AGF, VSK Aarhus og Lyseng sammen danner et selskab, der skal drive professionel kvindefodbold i Østjylland med Arbejdernes Landsbank som hovedsponsor.
– I AGF har vi gennem længere tid med stor interesse fulgt med i den positive udvikling, kvindefodbolden har gennemgået både nationalt og internationalt, og vi har også fået forskellige opfordringer fra klubber i Aarhus til at engagere os, siger adm. direktør i AGF Jacob Nielsen og fortsætter:
– Et samarbejde omkring kvindefodbolden med Jyllands to største klubber på medlemssiden, IF Lyseng og VSK Aarhus, flugter godt med vores fokus på at favne hele byen, og det er med til at brande AGF endnu stærkere både lokalt og nationalt.
– Vi vil gerne være med til at understøtte, at Aarhus fortsat kan være med til at præge toppen af dansk kvindefodbold, og at de bedste spillere bliver i byen. Det har samtidig været vigtigt for os, at der bliver skabt en bæredygtig, uafhængig model for elitefodbolden på pige- og kvindesiden – både sportsligt, økonomisk og organisatorisk – og den opgave vil vi i AGF i fællesskab med VSK Aarhus, Lyseng og forhåbentlig resten af byen gerne være med til at løfte, slutter Jacob Nielsen, adm. direktør i AGF.
Du kan læse hele pressemeddelelsen fra AGF her.
Østjysk talentfabrik
VSK Aarhus har de senere år vist, at de er i stand til at udvikle fodboldkvinder til et højt internationalt niveau.
I dette års Algarve Cup var klubben repræsenteret ved Janni Thomsen, der endda scorede i aftes mod Belgien. I truppen var også Stine Ballisager og Rikke Marie Madsen, der for nyligt har spillet i VSK Aarhus, men i dag er professionelle i norske Vålerenga.
Lyseng er stærke på ungdomssiden og har en række spillere på de danske u-landshold, og som skrevet ovenfor har klubben også en licens på pige/kvindesiden, der betyder, at de optræder i den bedste ungdomsrække – U18-DM.
Fakta om AGF Kvindefodbold
- Der er etableret et anpartsselskab ‘AGF Kvindefodbold ApS’, hvor AGF A/S ejer 80 % og VSK Aarhus og IF Lyseng hver især ejer 10 %.
- Samarbejdet omfatter et hold i Gjensidige Kvindeligaen og U18 DM, der spiller på henholdsvis VSK Aarhus’ licens og IF Lysengs licens.
- IF Lyseng og VSK Aarhus har henholdsvis 349 og 343 pige- og kvindespillere, hvilket udgør ca. 20 % af alle pige- og kvindespillere i Aarhus Kommune.
- De to hold vil fra sæsonen 2020/21 skifte navn til AGF og spille i AGF’s spilletøj.
- AGF Kvindefodbold ApS vil have spillere på både ungdoms- og seniorlandshold.
- Kvindeliga-holdet vil træne og spille kampe på Vejlby Stadion, mens U18 DM vil have Lyseng Stadion som fast base.
- Marie Greve er pr. 01.05.2020 ansat som chef for AGF Kvindefodbold i en fuldtidsstilling.
- Arbejdernes Landsbank bliver hovedsponsor for AGF Kvindefodbold.
- Ansøgning om overbygningsaftalen er indsendt til DBU, og etableringen af AGF Kvindefodbold ApS er en realitet, når DBU har godkendt den – ligesom Lysengs deltagelse også skal godkendes på en ekstraordinær generalforsamling.
Rivende udvikling i kvindefodbolden
I udlandet er kvindefodbolden inde i en rivende udvikling. Tempoet i udviklingen er især skudt i vejret efter at flere store traditionelle herreklubber er begyndt at satse på kvindefodbolden. Vi kan blot nævne Barcelona, Juventus, Bayern München, PSG og de tre engelske storklubber Manchester City, Arsenal og Chelsea. De er alle gået helhjertet ind i kvindefodbolden.
Herhjemme blev der for godt et år siden etableret et liga-kontor hos DBU i Brøndby, og i samarbejde med hovedsponsoren Gjensidige Forsikring, har de formået at øge antallet af tilskuere markant og ikke mindst sikret ligaen en TV-aftale med virkning fra første runde i slutspillet, der starter den 28. marts.
DBU’s egen ambition på pige/kvindefodbolden er store. I november 2018 udkom rapporten om Den Nye Kvindeliga, hvori udvalgte fem-års-visioner lyder:
- Mindst 3 Superliga-klubber på herresiden har også et fuldejet hold i Den Nye Kvindeliga.
- Kampe i Den Nye Kvindeliga spilles på mindre, intime fodboldstadions med licensgodkende faciliteter.
- Det gennemsnitlige tilskuertal er +550 og +1000 til hver rundes “Superkamp”.
- Formaliseret TV-aftale med live-transmission fra ’Rundens Kamp’.
- Alle klubber råder over spillertrupper med 20 spillere, heraf 15 danskere og på kontrakt.
- Alle klubber har driftsbudget på minimum 5 mio. kr/året.
Vi glæder os til at se om AGF’s engagement kan inspirere andre Superliga-klubber til at investere i kvindefodbolden. I dag er Brøndby og FC Nordsjælland også en del af Kvindeligaen. Hvem bliver den næste??
Vi følger kvindefodbolden
Vi følger dansk og international kvindefodbold her på kvindesport.dk og på vores Instagram profil og Facebookside for kvindefodbold og Twitter profil
Støt op om kvindesporten og de seje kvinder
Vi søger virksomheder, der vil støtte kvindesport.dk, så vi kan fortsætte med at bringe nyheder, portrætter og artikler fra kvindesportens verden.
Kontakt os, hvis du vil vide mere om dine muligheder for at støtte den gode sag og bakke op om kvindesporten i Danmark. Du kan læse mere om vores ambitioner og mission under sektionen “Om kvindesport.dk”