
Foto: IOC
Danmarks første kvindelige OL-gymnast, Else Trangbæk, der deltog ved legene i Mexico City i 1968, er en af seks kvinder i verden, der er blevet belønnet med den Internationale Olympiske Komités pris “IOC Women and Sport Award 2020” for “hendes betydelige bidrag til udvikling, opmuntring og styrkelse af kvinders og pigers deltagelse i sport” I alt var 30 kvinder nomineret til priserne og Else Trangbæk vandt prisen i region Europa.
Efter sin aktive karriere fortsatte Else Trangbæk med at arbejde i sporten som træner, mens hun også blev professor, og senere leder af Center for Idrætsforskning ved Københavns Universitet.
Else Trangbæk fremhæves som en af de mest prominente og mest indflydelsesrige kvinder inden for dansk sport. Hendes indsats har også bidraget til at sikre, at ressourcerne blev afsat til initiativer til at tackle kønsspørgsmål. Else Trangbæk har også dokumenteret og beskrevet kvinders betydning i sport gennem utallige bøger, artikler og interviews i dansk presse. Se video med Else Trangbæk nederst på siden.
”Jeg mener, det er vigtigt at være engageret i kampen for ligestilling,” siger Else Trangbæk i en pressemeddelelse fra IOC. ”Kampen for ligestilling handler om køn, det handler om klasse, det handler om etnicitet. Sport er global, og derfor har vi et fælles ansvar for at kombinere disse ting og arbejde med tolerancer på tværs af grænser. Så jeg mener, at kampen for ligestilling på mange niveauer er vigtig. ”
I pressemeddelelsen slutter Else Trangbæk med en opfordring til aktiv fremme af ligestillingen mellem kønnene i sport:
”Hvis man ønsker ligestilling, skal man lave en konkret strategisk plan. I Danmark har vi haft vanskeligheder med at indgå kvoter, som de har gjort i Norge og Sverige. Da der ikke indføres kvoter, vil jeg foreslå, at vi i stedet har det, der kaldes valgudvalg, der udpeger både mænd og kvinder til valg.”
Du kan læse mere om den 74-årige prisvinders sportslige og erhvervsmæssige karriere hos Kvinfo.