Det danske kvindelandshold i fodbold får langt fra den samme løn, som det danske herrelandshold. Lønnen har været til enorm debat i løbet af de seneste år. Blandt andet har den danske landsholdsanfører Pernille Harder været ude og bede om mere i løn samt bedre
betingelser, når de skal ud og repræsentere Danmark på fodboldbanen.
Derfor får mændene flere penge
Det er en omfattende debat at kigge på hvorvidt det er fair at herrerne får flere penge for at spille i den danske landsholdstrøje sammenlignet med damerne. Generelt tiltrækker herrefodbold mere opmærksomhed end damerne. Der er flere tilskuere til kampene, de sælger mere merchandise, det fører til mere live streaming af landsholdskampene, de har opnået store resultater i løbet af de seneste år og vi kunne blive ved.
I bund og grund handler det i høj grad om økonomi, når DBU omtaler deres begrundelse bag at herrerne får mere i løn og bonus. De danske fodboldherrer indbringer flere penge, og dermed får de altså en højere løn.
Manglende investering i dansk damefodbold?
Her bliver det hurtigt en debat om hønen og ægget. De danske fodbolddamer har helt bestemt opnået imponerende resultater i løbet af de seneste år. Damerne nåede til semifinalen ved EM i Sverige i 2013, og vandt sølv ved EM i 2017. Dog har de ikke kvalificeret sig til OL siden 1996 og de har heller ikke været med til VM i damefodbold siden 2007. Her vender vi dog tilbage til den muligvis manglende investering.
Pernille Harder har været ude og kritisere at DBU chartrer et fly til herrelandsholdet, når de skal ud og spille kamp. Damelandsholdet nyder ikke de samme fordele og har tidligere skulle mellemlande to gange på vej til en vigtig landsholdskamp. Det er naturligvis trættende, og hvis DBU investerer flere penge i landsholdet, kan de potentielt byde på større resultater.
Mere end dobbelt så mange penge
Tal indikerer at de danske damelandsholdsspillere får ca. 2500 DKK for at spille en kvalifikationskamp til EM eller VM. Det kan sammenlignes med herrerne, som fik 6300 DKK for at blive udtaget til en kvalifikationskamp tilbage i 2018. Da det danske damelandshold spillede sig til EM-finalen i 2017, fik de en bonus på 80.000 DKK hver.
Naturligvis er det en fin bonus, men det er langt fra det samme som herrerne. De danske landsholdspillere på herrelandsholdet fik hver især mere end 2,1 millioner kroner i bonus for at spille sig til EM-semifinalen i 2021. Altså det samme sportsmæssige resultat men med flere millioners forskel.
Kvinderne har mere brug for pengene
Det argumenteres at kvinderne fortjener mere løn for at spille på damelandsholdet, da de har mere brug for pengene end herrerne. Fx tjener den danske landsholdsmålmand Kasper Schmeichel omkring ca. 35 millioner kroner om året, mens Kasper Dolberg tjener ca. 22 millioner kroner om året.
Til sammenligning får stjernerne på det danske kvindefodboldlandshold mellem 1800 og 20.000 kroner om måneden, hvilket altså er betydeligt mindre end Delaney, Eriksen og de andre fodboldstjerner på herrernes landshold. Her er der nogle personer, som argumenterer at stjernerne på herrelandsholdet ikke har lige så meget brug for pengene, som damerne, når man sammenligner lønningerne i klubfodbold.
Norge og Finland giver ligeløn
To andre nordiske lande i form af Norge og Finland giver ligeløn til både herrerne og damerne. Det er utroligt imponerende og det kan Danmark muligvis lære meget af. Dog skal det med al respekt for Norge og Finland understreges at de danske fodboldherrer opnår større fodboldmæssige resultater. Derfor er det stadigvæk til dels kompliceret at sammenligne situationerne.
Hjælp med at støtte landsholdet
Du kan bidrage til at støtte damelandsholdet. Tag ind og se deres landsholdskampe live på stadion. Køb en trøje med Pernille Harder på ryggen. Tiltag som dette er med til at vise DBU at Danmark også er interesserede i damelandsholdet.
Manglende ligeløn er ikke fair
Til sidst kan vi dog konkludere at det ikke er fair at repræsentanterne på det danske damelandshold og herrelandshold ikke får den samme løn. Vi argumenterer ikke for at de skal få den nøjagtigt samme løn, men det kan ikke forsvares at de danske fodboldherrer tjener mere end dobbelt så meget end damerne.
Desuden bør de to landshold få mere lige vilkår til at forberede sig til kampene. Den manglende investering og interesse i kvindefodbold både på klubniveau og landsholdet bidrager til at de ikke omsætter for lige så mange penge som mændene. Det ville være urealistisk at forvente at damefodbold nogensinde vil komme op på det samme niveau som herrefodbold, men vi mener bestemt at DBU kunne gøre mere for at værdsætte de danske landsholdsspillere på damelandsholdet. Der bør de følge det klare eksempel med fodboldlandsholdene i Finland og Norge.